Rentebesluit ECB, hoe zat dat ook alweer?

beheerder
By September 11, 2019 12:38

Rentebesluit ECB, hoe zat dat ook alweer?

Donderdag 12 september komt de ECB  naar buiten met haar maandelijkse rentebesluit naar buiten. De verwachting is dat de rente zal worden verlaagd, maar zal dit de “markt” tevreden houden?

Dit is op zich een vreemde vraag want het is niet de doelstelling of de taak van de ECB om de “markten” tevreden te houden. De primaire doelstelling van het monetaire beleid van de ECB is het handhaven van prijsstabiliteit.

Om dit doel te bereiken heeft de ECB prijsstabiliteit gedefinieerd als een jaar-op-jaar verhoging van de inflatie voor het eurogebied van minder dan 2%. De ECB heeft besloten om te streven naar een inflatie dicht bij de 2%.

Een van de beleidsinstrumenten om deze doelstelling te bereiken is het sturen van de korte rente. Hiermee worden  de economische ontwikkelingen beïnvloedt die een rol spelen bij de prijsstabiliteit. Maar hoe beinvloedt de korte rente nu de inflatie?

Dit gebeurt via een transmissiemechanisme dat wordt gekenmerkt door lange, variabele en onzekere vertragingen. De ECB geeft direct aan dat het moeilijk is om het precieze effect van monetaire beleidsmaatregelen op de economie en het prijsniveau te voorspellen. De “markt” en haar “verwachtingen” ,waar al aan werd gerefereerd, spelen een rol in dit transmissie mechanisme, maar zeker niet als enige.

De onderstaande grafiek geeft een schematische illustratie van de belangrijkste transmissiekanalen van monetaire-beleidsbeslissingen. Korte samenvatting, het is een traag en onzeker proces, waarbij er ook vele variabelen buiten het speelveld van de ECB vallen.

Bron: ECB

Op OpinioPro.com staan alle commentaren op het beleid van de ECB hier

Meer uitleg over het monetaire beleid van de ECB vindt u hier op de website van de ECB.

 

beheerder
By September 11, 2019 12:38

Search

Twitter

"#US #Policy-makers looking for a plan B" -> https://www.opiniopro.com/2020/07/axa/us-policy-makers-looking-for-a-plan-b/

"#Stocks began last week on a strong note" -> https://www.opiniopro.com/2020/07/t-rowe-price/stocks-began-last-week-on-a-strong-note/ #weekly #market #recap

"The rising #challenge of #sustainability #fraud" -> https://www.opiniopro.com/2020/07/opiniopro-selection/the-rising-challenge-of-sustainability-fraud/

"#US #Presidential #Election Comes into Focus" -> https://www.opiniopro.com/2020/07/ubp/us-presidential-election-comes-into-focus/

Load More...

Search on date

September 2019
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30