Pictet AM: EMD, aantrekkelijk en uitdagend

Editorial Team OpinioPro
By April 1, 2021 08:00

Pictet AM: EMD, aantrekkelijk en uitdagend

EMD, aantrekkelijk en uitdagend

In een reeks artikelen de afgelopen maanden schetst Pictet Asset Management een beeld over Emerging Market Debt waaruit blijkt hoe aantrekkelijk en uitdagend deze beleggingscategorie kan zijn. Aantrekkelijk vanwege het te verwachten rendement, uitdagend omdat naast de reguliere selectie van titels langetermijnfactoren als klimaatverandering een centrale rol gaan spelen in het beleggingsbeleid.

Aantrekkelijk

Sinds 2008 zat Local Emerging Market Debt in het beleggers verdomhoekje. Maar een reeks aan factoren zorgt ervoor dat dit de komende jaren heel anders kan zijn. Momenteel doen de opkomende economieën het beter dan de westerse landen.  EM landen hadden de afgelopen jaren ook fors last van de almaar appreciërende US Dollar. Nu zijn ze echter op een punt aangekomen waar de EM valuta extreem zijn ondergewaardeerd t.o.v. de US Dollar. In plaats van tegenwind kan de lokale valuta dus voor meewind gaan zorgen voor de EM belegger. En als laatste kan er in EM lokale valuta nog positief rendement worden behaald waar de verwachting is dat in de westerse landen de rente komende jaren richting of zelfs onder de nul zal blijven gaan.

Uitdagend

Niet iedere bedrijfsobligatie uit een opkomende economie is even aantrekkelijk. Hoe de lokale regering de Covid-19 crisis te lijf is gegaan speelt een grote rol, evenals de gevoeligheid van de sector voor Covid-19 waarin het bedrijf actief is. Bovenal blijft een bottom-up analyse van de fundamentals essentieel.

De GROTE uitdaging waar beleggers in Emerging Market Debt voor staan is echter de klimaatsverandering. De impact van klimaatverandering kan de kredietwaardigheid van een land op langetermijn beïnvloeden.  Maar waar bedreigingen zijn komen er ook kansen. Beleggers snakken naar rendement, maar niet ten koste van alles. Dit weerspiegelt zich o.a. in de populariteit van groene obligaties. ESG kenmerken van landen spelen bij de selectie een grote rol. Maar een simpele vergelijking van de ESG-score van landen zou de rijkere EM landen een oneerlijk voordeel opleveren. Klimaatmaatregelen zijn nu eenmaal duur. Pictet AM gebruikt daarom een relatieve ESG-score gerelateerd aan het bbp per hoofd van de bevolking. Ook arme Landen kunnen dan een relatief hoge ESG-score bereiken en daarmee aantrekkelijk worden voor beleggers.

Lees verder

Het bovenstaande is slechts een beknopte weergave van de aantrekkelijkheid en uitdagingen m.b.t. EMD. In de onderstaande drie artikelen gaat Pictet AM hier dieper op in.

📣Kansen ontdekken bij emittenten van bedrijfsobligaties uit opkomende markten

 

📣ESG en EMD – een langetermijnvisie

 

📣EM local bonds shine in a low-yield world

 

 

Foto: Photo by Markus Spiske from Pexels

Editorial Team OpinioPro
By April 1, 2021 08:00

SEARCH