Pictet Asset Management: Megatrends en het mRNA wonder

Editorial Team OpinioPro
By February 9, 2022 10:40

Pictet Asset Management: Megatrends en het mRNA wonder

Megatrends zijn krachtige structurele veranderingen die aanzienlijke gevolgen hebben voor de manier van beleggen. Een van deze megatrends is de toepassing van mRNA door Biotech bedrijven.

Het succes van mRNA-therapieën tegen Covid kan de ontwikkelingstijd van vaccins in de toekomst drastisch kunnen verkorten, en tot andere medische doorbraken kunnen leiden.

Wetenschappers ontdekten zes decennia geleden voor het eerst hoe DNA het leven in onze cellen regelt, door de speciale boodschapper-RNA-moleculen (mRNA) te identificeren die genetische informatie omzetten in instructies voor de productie van de eiwitten die de complexe biologische processen van het lichaam aansturen.

Sindsdien proberen biologen manieren te vinden om dat proces te kopiëren. Succes was moeilijk te behalen. Eén probleem was dat het mRNA van nature instabiel is. Een ander probleem was dat de reactie die het in het lichaam uitlokte moeilijk te controleren was. Vaker wel dan niet was de immuunreactie ofwel te zwak ofwel veel te sterk.

Dat veranderde allemaal toen Covid-19 snel veranderde in de dodelijke wereldwijde pandemie die we nu kennen. Dit bleek de stimulans te zijn die mRNA-voorstanders nodig hadden om hun onderzoeksinspanningen te verdubbelen – en het werk betaalde zich uiteindelijk uit met de goedkeuring van de eerste mRNA-vaccins eind 2020.

Het is nog vroeg, maar het ziet ernaar uit dat mRNA-vaccins sneller kunnen worden ontwikkeld dan traditionele vaccins. Maar de voordelen gaan verder dan snelheid. mRNA-behandelingen geven virologen ook de mogelijkheid om de formule relatief gemakkelijk aan te passen als reactie op virusmutaties – iets waar het coronavirus een sterke neiging toe heeft getoond.

Een ander pluspunt is dat mRNA-vaccins in kleinere fabrieken en op kleinere schaal kunnen worden geproduceerd dan traditionele vaccins, waardoor ze goedkoper zijn en nog sneller kunnen worden aangemaakt.

Daar staat tegenover dat mRNA-vaccins tot nu toe zeer reactogeen zijn – wat betekent dat ze een sterke immuunrespons opwekken, wat mogelijk onaangename bijwerkingen heeft, zoals pijnlijke armen, hoofdpijn en koorts.

Niettemin zou het succes van mRNA in de strijd tegen Covid het gebruik ervan tegen andere ziekten kunnen aanmoedigen – iets waar Biotech-bedrijven momenteel al aan werken.

Lees meer over MRNA:

📣Het mRNA wonder

Lees meer over thematisch beleggen met Pictet Asset Management :

📣 Thematische aandelenstrategieën
Photo by Chokniti Khongchum from Pexels

Editorial Team OpinioPro
By February 9, 2022 10:40

SEARCH