Mega trends: Zeven trends om in 2022 in de gaten te houden

Editorial Team OpinioPro
By December 29, 2022 10:15

Mega trends: Zeven trends om in 2022 in de gaten te houden

De belangrijkste trends volgens Pictet Asset Management op het gebied van wetenschap, technologie en duurzaamheid voor de komende 12 maanden – en daarna.

1. Focus op voedselzekerheid

De recente verstoringen van de toeleveringsketen – en de daaruit voortvloeiende lege schappen in de supermarkt – hebben de schijnwerpers gericht op voedselzekerheid. Geavanceerde landbouwtechnologie en verbeterde logistiek zijn essentieel om een steeds groeiende wereldbevolking met succes te voeden in een context van klimaatverandering.

2. Hout, opnieuw bedacht

Hout was een van de eerste materialen die de mensheid onder de knie kreeg – het wordt al meer dan 10.000 jaar in de bouw gebruikt. Vandaag krijgt het een nieuw leven dankzij zijn duurzaamheidskenmerken.

3. Batterij-boom

De wereld verschuift naar meer duurzame energie- en energiebronnen. Dat betekent op zijn beurt dat we steeds meer batterijen nodig hebben voor alles van de aandrijving van elektrische voertuigen tot de opslag van hernieuwbare elektriciteit.

4. Cyberrisico’s

De pandemie heeft wereldwijd geleid tot een grondiger herziening van de werkmethoden, waarbij velen zijn overgeschakeld op werken op afstand, althans een deel van de tijd. Dat biedt kansen in de digitale wereld, niet in het minst door de toegenomen investeringen in clouddiensten en de daaruit voortvloeiende behoefte aan steeds meer datacenters. Maar het creëert ook zijn eigen uitdagingen – niet in het minst voor cyberveiligheid.

6. Diagnose, alstublieft

Diagnostiek heeft ook een centrale plaats ingenomen in de nasleep van de Covid-19 pandemie. Het verlies van reuk- en smaakzin werd al snel gezien als een belangrijk teken van het virus. Van cruciaal belang is echter dat dit inzicht niet van artsen, epidemiologen of laboratoriumonderzoekers kwam. Het kwam van computers, die via de ZOE-app gegevens van miljoenen mensen verzamelden en verwerkten.

7. PFAS-vervuiling

PFAS – een “magisch” vervaardigde chemische stof wordt gebruikt in een scala van huishoudelijke artikelen en industriële producten, van koekenpannen met antiaanbaklaag, magnetronpopcornzakjes en tandzijde, tot vlek- en waterbestendige stof, blusschuim en afvalwaterbehandelingssystemen. De populariteit is deels te danken aan zijn duurzaamheid. Maar dat is ook de grootste tekortkoming – en een tekortkoming waar een steeds milieugevoeliger wereld van wakker ligt. PFAS breekt nooit af.

Lees het volledige artikel van Pictet Asset Management:

Seven trends to watch in 2022

Lees meer over het beleggen in Mega trends met Pictet Asset Management :

Mega from Pictet

Editorial Team OpinioPro
By December 29, 2022 10:15

SEARCH