Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

IPFOS – Informatietafel Bestuurders: Kosten, risico & rendement

17 July 2020 - 14:00 - 17:30

Informatietafel Bestuurders: Kosten, risico & rendement

Het team IPFOS hoopt van harte dat het goed met u gaat, mede gelet op de huidige bijzondere omstandigheden als gevolg van covid-19. Nieuwe uitdagingen hebben zich aangediend en vragen de nodige aandacht naast de reeds bestaande onderwerpen van de informatietafel bestuurders voorjaar 2020. Een van die onderdelen betreft kostenbewustzijn. Dit vormt het basisonderwerp van onze eerder geplande maar uitgestelde bijeenkomst.

Gelet op de positieve ontwikkelingen rond covid-19 en de verruiming van de maatregelen vindt de informatietafel voorjaar 2020 nu plaats op vrijdag 17 juli 2020. De geldende RIVM richtlijnen (waaronder een maximum aantal deelnemers van 100 personen) worden natuurlijk opgevolgd. Wij hopen u als deelnemer te mogen ontvangen op 17 juli as. Uw kosteloze aanmelding ontvangen wij graag door een ‘reply’ op deze e-mail of door aanmelding op onze website (www.ipfos.eu).

Over de bijeenkomst: 

Het is voor pensioenfondsen lastig voldoende rendement te halen om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Men richt zich daarom vaak op kosten reductie met de verantwoording dat kosten zeker zijn en opbrengsten onzeker. Is deze veronderstelling zowel voor de korte als de lange termijn correct?

Mensen leven steeds langer. Dit heeft in combinatie met een zeer lage risicovrije rente voor een sterke stijging van de verplichtingen gezorgd. Is het dan niet verstandig om de horizon in het beleggingsbeleid af te stemmen op de looptijd van de verplichtingen voor zowel de return als de matchingportefeuille?

Verschillende sprekers nemen u mee in vraagstukken over de afweging tussen kosten, risico en rendement waarbij uw inbreng en het delen van ervaringen met medebestuurders essentieel is. De dag wordt afgesloten met een paneldiscussie waarin uw vragen omtrent de samenhang tussen kosten, risico en rendement vanuit diverse invalshoeken worden beantwoord.

• Kosten zijn een gegeven, rendementen zijn ongewis, hoe hier mee om te gaan?
• Is er een benchmark voor kosten en de te verwachte rendementen van de beleggingen?
• Hoe verhoudt zich het rendement van de verplichtingen versus het rendement van de matching portefeuille?
• Benchmarking van de matching portefeuille: zijn twee managers te overwegen?
• Wat zijn de beleggingsmogelijkheden binnen de nieuwe parameters?
• Passief beleggen: wat zijn de daadwerkelijke kosten?
• Vergt actief beheer meer kennis dan passief beheer?
• Wat zijn momenteel de risico’s van passief beheer bij risicovrije investeringen in staatsobligaties?
• Moet ESG/MVB gezien worden als een kostenpost of als een gedegen rendements- en risicofactor?
• Kosten en verantwoording – hoe om te gaan met performance fees?

De volgende organisaties leveren een inhoudelijke bijdrage aan deze bijeenkomst: Achmea Investment Management, BMO Global Asset Management, Russell Investments, Wellington Management International en Western Asset Management.

Het aantal deelnemers is beperkt tot ca. 40 personen, opdat een goede onderlinge interactie tijdens de Informatietafel mogelijk is. Wilt u deelnemen aan deze Informatietafel, meldt u dan nu aan. Dit kunt u doen door een ‘reply’ op deze e-mail of door aanmelden op: www.ipfos.eu.

 

Details

Date:
17 July 2020
Time:
14:00 - 17:30
Event Tags:
, , , ,

Organiser

IPFOS
View Organiser Website

Venue

Kasteel de Wittenburg
Bloemcamplaan 55
Wassenaar, Netherlands
+ Google Map